Kaj je taborništvo?

Taborništvo je šola za življenje

Dopolnjuje šolo in družino, odgovarjajoč na nekatere potrebe, ki jih drugje ni moč izpolniti. Spodbuja razvijanje znanja o sebi, potrebe po odkrivanju novega, vedoželjnosti. Taborniki odkrivamo svet zunaj učilnice, se učimo od drugih in posredujemo svoje znanje naprej.

Način življenja

Duhovna razsežnost – Predanost iskanju duhovnih vrednot življenja v materializiranem svetu

Socialna razsežnost – Spodbujanje pri razvoju skupnosti, spoštovanje dostojanstva drugih in povezovanje z naravnim svetom. Predstavljanje lokalnega, nacionalnega in mednarodnega miru, razumevanje in sodelovanje.

Osebnostna razsežnost

razvijanje bistva, osebne odgovornosti in spodbujanje želje za odgovorno in samostojno izražanje.

Vzgoja za življenje

Taborništvo dopolnjuje šolo in družino, uresničuje želje in potrebe, ki jih šola in družina uresničujeta v manjši meri ali pa sploh ne. Taborništvo vzpodbuja samospoznavanje, željo po odkrivanju, raziskovanju in védenju.

Taborništvo odkriva svet izza šole, izkorišča učenje spretnosti od drugih in prenašanje znanja na druge.

Gibanje za mlade

Taborništvo je gibanje… v gibanju. Razvijajoče in prilagajajoče kjerkoli, ne glede na lokalne pogoje, služiti glede na lokalne potrebe.

Mednarodno 

Priznane taborniške organizacije in veje so v 216 državah in področjih.

Odprto vsem 

Taborništvo je odprto za vse, ne glede na raso in pripadnost, v skladu z nameni, načini in metodami predstavljenimi od ustanovitelja Roberta Baden-Powella.

Zabava z namenom 

Skozi gibanje, taborništvo dosega svoje namene pripomoči mladim razvijati se fizično, intelektualno, socialno in duhovno.

Izziv za odrasle

Možnost pomagati mladim. Pot kako izboljšati medgeneracijsko razumevanje. Ob njihovem delu odrasli vodje pridobivajo koristen trening in izkušnje, dodajajoč njihovemu osebnemu razvoju.

Prostovoljno

Taborniki in vodje se morajo sami odločiti in pridružiti taborništvu.

Nestrankarsko, nevladno

Taborništvo ne predstavlja in ne sme predstavljati katerekoli politične stranke ali organizacije. Vendar, taborniki so spodbujeni k konkretnem razvijanju njihove okolice, skupnosti in države.